Reizen en tuberculose

Gaat u op reis naar Oost-Europa, Afrika, Azië of Midden-of Zuid-Amerika? Dan kan het zijn dat u een vaccinatie tegen tuberculose (BCG-vaccinatie) nodig heeft voordat u op reis gaat of dat u na de reis gecontroleerd moet worden op tuberculose. Dit geldt overigens niet voor ieder land, bekijk eerst het Reizigersadvies van uw bestemming in de landenlijst.

Onderzoek op infectie of in enkele gevallen vaccinatie tegen tuberculose is misschien noodzakelijk als voor u één van onderstaande situaties van toepassing is. Neem in die gevallen contact op met de tuberculosebestrijding ruim voor u op reis gaat.

  • Als u door ziekte of door het gebruik van medicijnen een verminderde weerstand heeft.
    Óf:
  • Als u 1 maand of langer gaat werken of verblijven in een ziekenhuis, een gevangenis of een instelling voor daklozen, verslaafden, vluchtelingen of hiv-geïnfecteerden.
    Óf:
  • Als u langer dan 3 maanden in Oost-Europa, Afrika, Azië of Midden-of Zuid-Amerika gaat verblijven. Dit geldt ook voor regelmatige korte reizen binnen één jaar, die samen langer zijn dan 3 maanden.
    Óf:
  • Als u regelmatig met kinderen jonger dan 5 jaar reist én u verwacht dat het kind vóór de leeftijd van 5 jaar in totaal minstens 3 maanden in Oost-Europa, Afrika, Azië of Midden-of Zuid-Amerika zal verblijven en het kind is niet met BCG gevaccineerd.

  • Tuberculine huidtest (Mantoux) voor en/of na de reis eventueel gecombineerd met een gesprek met één van onze artsen.
  • Bloedonderzoek (IGRA). Hierbij wordt bloed afgenomen en in het laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van afweerstoffen tegen tuberculose. Na 2 tot 3 weken krijgt u de uitslag van het onderzoek per brief of via e-mail.
  • BCG-vaccinatie voorafgegaan door een tuberculinehuidtest.

Is controle op tuberculose na uw reis noodzakelijk, neem dan contact op met uw GGD.

De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose. Patiënten met longtuberculose kunnen besmettelijk zijn voor andere mensen wanneer bij het hoesten bacteriën in de lucht komen. Inademing van deze bacteriën kan tot infectie leiden. Blijf tijdens uw reis uit de buurt van hevige ‘hoesters’. Lukt dat niet? Adem dan zoveel mogelijk door uw neus. En bedek uw mond met een sjaal, zakdoek of mondneusmasker. Vermijd kleine, donkere en slecht geventileerde ruimten (kleine huizen, hutten, krottenwoningen), die vergroten de kans op besmetting. Indien u toch naar binnen gaat, ga dan bij een open raam zitten.

Als u na uw reis langer dan 3 weken hardnekkige hoestklachten heeft, is het advies om een (huis)arts te raadplegen. Geeft u hierbij dan ook altijd aan dat u in het buitenland bent geweest. Zie voor meer informatie www.tuberculose.nl en/of de informatiefolder Reizen en tuberculose.

Voor het verstrekken van een reisadvies hebben wij aanvullende gegevens van u nodig. Wilt u de vragenlijst van te voren invullen en naar uw GGD versturen.