Onderzoeken

TBC onderzoeken zijn niet gevaarlijk, ook niet bij kinderen of als u zwanger bent.
Bent u langer dan 27 weken zwanger? Geef dit dan van te voren bij ons aan. 

Dit is een röntgenfoto van de borstkas. De röntgenfoto kan afwijkingen tonen passend bij longtuberculose. Met een röntgenfoto kan je alleen tuberculose in de borstkas aantonen.

Bij deze test wordt er een kleine hoeveelheid vloeistof in de linker onderarm ingespoten. Twee tot drie dagen later wordt de test beoordeeld. Hiermee kan een infectie met de tuberculosebacterie worden aangetoond.

Voor meer informatie zie folder huidtest en bloedtest tuberculose van het RIVM

Hierbij wordt bloed afgenomen door middel van een venapunctie en in het laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van afweerstoffen tegen tuberculose.

De IGRA wordt vaak gebruikt in combinatie met de Tuberculinehuidtest. Wanneer de Tuberculinehuidtest aangeeft dat er mogelijk een infectie met de tuberculosebacterie is, geeft een positieve IGRA reactie meer zekerheid over de diagnose.

Voor meer informatie zie folder huidtest en bloedtest tuberculose van het RIVM

Sputum is slijm dat uit de diepe luchtwegen wordt opgehoest.

Soms wordt er op de GGD sputum afgenomen en in sommige gevallen  krijgt u potjes mee om, zo nodig meerdere dagen achter elkaar, thuis sputum op te hoesten. Door microscopisch onderzoek, bacteriekweken of DNA-onderzoek (PCR) kan worden vastgesteld of de tuberculosebacterie in het sputum aanwezig is.

Ook kan met dit onderzoek worden vastgesteld of de bacterie die aanwezig is in het sputum wel zal gaan reageren op de diverse medicijnen die zullen worden voorgeschreven.